De chiropractie in de opleiding tot holistisch dierenarts is niet gewoon chiropractie of manuele therapie. Het een opleiding die gericht is op alle aandoening van het wervelkanaal; nek, hals, rug, lendenen, bekken/kruis en staart.


De opleiding is er opgericht om een juiste diagnose te kunnen stellen, waar het probleem zit, wat voor probleem het is, of er nadere diagnostische middelen moeten worden gebruikt zoals een echo of rontgen foto. Is er sprake van een blokkade, dus te wijten aan spieren, banden en kapsel, of is er sprake van een aandoening zoals arthrose of een fractuur. In het eerste geval van een blokkade, wat gelukkig in de meeste gevallen zo is, is het goed te behandelen.


Veelal zijn meerdere behandelingen vereist om de blokkade op te heffen. Iets wat al weken zit kan vaak niet in 1 keer worden weggenomen. Soms ook moeten er trainings aanpassingen gedaan worden om te voorkomen dat de blokkade weer terug komt.


In de opleiding zijn vele technieken en therapieŽn aan bod gekomen die een bijdrage kunnen leveren aan het zo optimaal mogelijk laten functioneren van de wervelkolom van het paard.


Doel van de chiropractie is dan ook het lichaam zo veel mogelijk te optimaliseren,om wat wij van ze vragen, op een zo goed mogelijke manier te kunnen uitoefenen. We proberen het paard athletischer en soepeler te maken zodat hij zijn werk beter kan doen.
Zo kan chiropractie helpen om het rechtrichten en over de rug rijden makkelijker te maken. Tevens kunnen sommige kreupelheden aan voor- of achterbenen voortkomend uit de hals of rug worden verholpen.


Het staken, bokken en steigeren van paarden komt soms voort uit een blokkade in het lichaam die dan veelal goed is op te lossen met chiropractie en aangepaste training.