Acupunctuur is een onderdeel van chinese geneeskunde.

De chinese geneeskunde ziet het lichaam van dier en mens totaal anders dan wij in de westerse wereld. Het is een totaal andere benaderings- en zienswijze, wat je niet eenvoudig kunt uitleggen.


Acupunctuur maakt gebruik van naalden of druk (acupressuur) of zalf waarmee een verandering van/in het lichaam wordt bereikt. Aangezien in de chinese geneeskunde alles met elkaar is verweven, beinvloed je nooit 1 orgaan of lichaamsdeel maar altijd het geheel.Acupunctuur heeft een bewezen werking tegen pijn. Het wordt ook in de humane geneeskunde steeds vaker toegepast.


Acupunctuur is een goede aanvulling op chiropractie vanwege haar ontspannende en pijnstillende werking.


Als voorbeeld: paarden met verkoudheidsklachten, acuut of chronisch, reageren vaak goed op acupunctuur. Of het nou een dagje koorts met wat snot en/of hoesten is of een chronische hoester. Met acupunctuur kun je heftige medicijnen zoals corticosteroiden achterwege laten en blijf je doping vrij voor wedstrijden.

Bij chronische patienten waarbij medicatie niet (meer) aanslaat heb ik goede resultaten met acupunctuur.(soms ondersteund met holistische medicatie zoals homeopathie en fytotherapie). Het blijft echter individueel hoe een paard reageert op de therapie en hoelang en hoe intensief deze behandeld moet worden.